Olivolja

Ligurisk focaccia

Flera regioner i Italien har sin egen variant av focaccia. Den liguriska innehaller mycket olivolja och jag lovar, det känns pả smaken.

I detta recept gảr det t 2 di, men focaccian räcker till manga. Det blir en fantastisk, salt och mycket god skapelse som passar perfekt till bade grönsaker, ost och charkuterier.

5-6 PORT

DEG:

7g torrjäst eller ½ paket färsk jast

4 di ljummet vatten

1 tsk salt

2 tsk socker eller honung

½ dI olivolja

11 dI vetemjöl, ca 650-700 g

79

TILL FORMEN:

1 di olivolja

1 tsk flingsalt

TILL FOCACCIAN:

2 tsk flingsalt

1 dl olivolja

  • Blanda jästen med vatten, salt, socker eller honung och olivolja i en bunke. Tillsätt mölet, lite i taget och rör ihop till en deg, gärna med köksmaskin. Lät jäsa till dubbel storlek, det tar 1-1 12 timme.
  • Ta fram en form som är ca 25 × 35 cm.
    Det är bra om den är sả tunn som möjligt,
    da blir botten välgräddad och god. Häll
    olivolja i formen, strö över flingsalt och lägg därefter i degen. Se till att degen fyller formen helt.
  • Lắt jäsa ännu en gảng, ca 1 timme. Gör
    sedan sma fördjupningar över hela degen.
    Använd fingrarna! Strö över flingsalt och
    ringla över ½ dl olivolja.
  • Sätt ugnen pả 225 grader, helst varmluftsugn. Om man inte har varmluftsugn fär man öka värmen lite.
  • Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut när focaccian ser färdig ut, häll genast pả ytterligare ½ dl av olivoljan. Den är godast
    samma dag som den bakas, men kan frysas och värmas upp innan servering.


Kommentarer

Populära inlägg