Olivolja
Ligurisk focaccia
Flera regioner i Italien har sin egen variant av focaccia. Den liguriska innehaller mycket olivolja och jag lovar, det känns pả smaken.
I detta recept gảr det t 2 di, men focaccian räcker till manga. Det blir en fantastisk, salt och mycket god skapelse som passar perfekt till bade grönsaker, ost och charkuterier.
5-6 PORT
DEG:
7g torrjäst eller ½ paket färsk jast
4 di ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk socker eller honung
½ dI olivolja
11 dI vetemjöl, ca 650-700 g
79
TILL FORMEN:
1 di olivolja
1 tsk flingsalt
TILL FOCACCIAN:
2 tsk flingsalt
1 dl olivolja
- Blanda jästen med vatten, salt, socker eller honung och olivolja i en bunke. Tillsätt mölet, lite i taget och rör ihop till en deg, gärna med köksmaskin. Lät jäsa till dubbel storlek, det tar 1-1 12 timme.
- Ta fram en form som är ca 25 × 35 cm.
Det är bra om den är sả tunn som möjligt,
da blir botten välgräddad och god. Häll
olivolja i formen, strö över flingsalt och lägg därefter i degen. Se till att degen fyller formen helt. - Lắt jäsa ännu en gảng, ca 1 timme. Gör
sedan sma fördjupningar över hela degen.
Använd fingrarna! Strö över flingsalt och
ringla över ½ dl olivolja. - Sätt ugnen pả 225 grader, helst varmluftsugn. Om man inte har varmluftsugn fär man öka värmen lite.
- Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut när focaccian ser färdig ut, häll genast pả ytterligare ½ dl av olivoljan. Den är godast
samma dag som den bakas, men kan frysas och värmas upp innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar