PICKLADE KANTARELLER Jag vet ingen som inteälskar kantareller, men säsongen i Sverige är inte särskilt läng, och ibland känns det som att den är över innan den ens har börjat. Jag har gort atskilliga inläggningar pà skogens guld, och detta r en favorit som jag giorde första gangen pa 19 Glas. Att göra den pa de minsta och mest fasta kantarellerna àr lite slöseri- de är go-dare smörstekta med lite riven parmesan - men försök änd& att välia lite fastare kantareller. Jag äter picklade kantareller till vilt, till patéer och i sallader. Tänk dem tillsammans med kallskuret kokt vildandsbröst med vattenkrasse, eller varför inte med en vilttartar! Svampen behöver inte vara nitiskt rengjord, da de ska blancheras och mycket av smutsen tvättas bort dä. INGREDIENSER 1 kg fasta kantareller, putsade och rengjorda 5 svartpepparkorn 3 schalottenlökar, finskivade 2 vitlöksklyftor, finskivade 1 dragonkvist • salt LAg 1 di ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 3 di vatten UTRUSTNING • burk med fättslutande lock Koka upp en stor kastrull med välsaltat ut en bit bakplätspapper och lägg det vatten, tänk Medelhavet. Förväll svam- överst i burken för att hälla svampen parna ungefär 1 minut och lyft sedan under tan och minimera luftkontakten. försiktigt upp dem med en hälslev och Förslut sedan burken. De bör st svalt lägg i ett durkslag. Häll inte av dem rakt minst 1 vecka innan de äts. Häller upp ner i durkslaget, dä det kan förstöra till 5 manader förvarade svalt. vampen. Lät svalna nagra minuter in-nan du med lätt hand trycker pa dem för att fä ut lite vätska. Lägg dem pä en ren kökshandduk och lät dem ligga i rums-temperatur ungefär 1 timme. Packa svampen i steriliserade bur-kar (se sidan 18). Varva svampen med pepparkorn, schalottenlök och vitlök och tryck ner dragonkvisten, Koka upp ättika, socker och vatten. Lät svalna i kastrullen 5 minuter och sl& sedan lagen över kantarellerna. Klipp

Kommentarer

Populära inlägg