Saumur
Chenin Blanc när den är som bäst. Härligt med äpplen, citrus och bivax:
"Langlois Chateau Vielles Vignes Saumur Blanc har en ljust gyllengul färg med doft av torkade aprikoser, bivax, honung och nötter. Smaken är frisk och nyanserad med inslag av gula plommon, äpplen, nötter, kardemumma och citrus. Lång eftersmak.
Druvorna som är 100% Chenin Blanc kommer från stockar som är över 35 år gamla från de bästa lägena i Clos St-Florent och Dampierre sur Loire i Saumur. En första jäsning skedde i franska ekfat (20% nya och 80% 1-4 år gamla). Vinet har inte genomgått en malolaktisk jäsning utan har fått mogna på sin jästfällning i 12 månader med kontinuerlig batonnage (omröring). Kan lagras 5-10 år eller mer för de bästa årgångarna.
Sancerre ligger i övre Loire-dalen där klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Den kalkrika jordmånen ger aromatiska viner med frisk syra och mineralitet. Vinet har jäst på temperaturreglerade ståltankar för bevarande av druvornas naturliga arom och friskhet. Efter det har det vilat på sin jästfällning före buteljering." - Arvid Nordquist
Kommentarer
Skicka en kommentar