Josep Coca Brut Nature, 2014

”Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nougat, ananas, rostat bröd, torkade aprikoser, gummi och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Druvor

Xarel-lo och macabeu.

PRODUCENT

Castellroig Finca Sabaté ii Coca

OM PRODUCENTEN

Sabaté i Coca ligger i Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès i Katalonien. Cirka fem mil söder om Barcelona. Vinhuset drivs av Marcel Sabaté och egendomen omfattar totalt 40 hektar vingårdar spridda över 66 olika vingårdslägen. Förutom mousserande producerar man även stilla vitt och rött vin.

LAGRING

Vinet har lagrats minst fem år och fem månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

TILLVERKNING

Druvorna pressades och musten fick sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Basvinet tappades sedan på flaska för en andra kolsyregivande jäsning enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin är en så kallad brut nature, det innebär att ingen dosage tillsatts.

ÅRGÅNG

2014

VISSTE DU ATT...

Flera producenter har valt att lämna ursprungsbeteckningen Cava. Istället säljer man sina viner under namnet Corpinnat som betyder ungefär "född i hjärtat av Penedès". För att få använda beteckningen ska vinet komma från ett specifikt område i Penedès. Druvorna behöver också vara ekologiskt odlade och skördade för hand. Vinifieringen ska ske på den egna gården och vinet ska lagras minst 18 månader på sin jästfällning.” - Systembolaget



Kommentarer

Populära inlägg