picpoul de pinet

Friskt med mineral och gröna frukter. Passar alldeles utmärkt blinier med räka, rödlök, rom, majo, yoghurt och dill. Vem behöver Chardonnay när det finns Picpoul?

"Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral

I utkanten av medelhavet, längs med sjön Etang de Thau, täcker vinområdet som kallas ”Marine” en yta på 1400 hektar. Bredvid de gamla romerska hamnarna Sète och Agde, är Languedoc – Picpoul de Pinet AOP ett av de äldsta vingårdsområdena och den största vitvinsregionen i Languedoc.

Den berömda romeska vägen ”Via Domitia” delar upp området i två större terroir: ett område som växlar Garrigue och tallskog med lite marimt inflytande, vilket gör området både varmt och vått. I söder finns ett mer homogent område, helt täckt av vingårdar, som öppnar sig mot havet. Dess klimat präglas av havsbris och dimma och vars marina inflytande är viktigt då det kontrollerar de dagliga temperaturfluktuationerna samt håller nätterna svala även om det är mycket varmt på dagen.

Den sent mogna druvsorten Piquepoul har funnits i denna region sedan urminnes tider. Oftast vitt men det finns även gråa och svarta versioner av druvsorten.

VDQS-märket ”Picpoul de Pinet” erkändes 1954 innan det blev Coteaux du Languedoc AOC år 1985.

“Picpoul de Pinet” är en “enda enhet” inom hierarkin av Languedoc Crus. Picpoul de Pinet erkänns nu som en hierarkisk AOC i Languedoc.

Vinet Picpoul de Pinet Villa Blanc kommer från en sandig och stenig grusjord med skifferlera och kalksten. Druvorna skördades nattetid i september och oktober. Musten fick ligga med skalkontakt i ett par timmar innan pressning därefter en månads jäsning vid 16 °C. Ingen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i tre månader på ståltankar tillsammans med sin jästfällning.

Vinet är fruktigt med en ungdomlig doft med inslag av kiwi, gröna äpplen, honungsmelon, bivax, lime och mineral." - Vinia

Kommentarer

Populära inlägg