Château du Cauze
Klassiskt Bordeaux som av någon anledning inte faller mig i smaken? Lägger en flaska i vinkällaren till 2028 ;) Förmodligen lite för mycket kryddighet när det fått virvla i karaffen och kommit till rätt temperatur ...
"Råvaror 90% merlot, 5% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon.FärgTät, mörk, rödblå färg.
Doft Nyanserad, något doft med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, svarta vinbär, kaffe, mörk choklad, ceder och vanilj.
Smakbeskrivning Nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, svarta vinbär, kaffe, choklad, cedernougat och vanilj." - Systembolaget
"Karaktär
Djupt rubinröd färg. Doften är nyanserad och något utvecklad med plommon, korinter och svarta vinbär i förgrunden, tillsammans med rostade fattoner. Smaken bekräftar doftintrycken med mörk och mogen fruktighet tillsammans med kaffe och en aning vanilj, med en syra som fräschar upp och markerade tanniner som ger en mer komplex struktur
Tillverkning
Vinifieringen är traditionell; vinet jäser i ståltankar med regelbundna överpumpningar av musten, och jäsning samt maceration varar i tre veckor. En del av vinet går igenom malolaktisk jäsning i ekfat, och de fat som vinet sedan lagras i är alla medium-rostade.
Lagring
70 % av vinet lagrades 15 månader på franska ekfat om 228 liter. 1/3 av faten var nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla
Passar till
Klassisk Bordeaux passar till klassiska kötträtter, gärna en entrecôte med tomatsallad och hemmavispad béarnaisesås.
Information
Det nuvarande slottet Château du Cauze uppfördes på 1800-talet på ruinerna av ett medeltidsslott. Ägarskapet har varit skiftande fram till 1986, då familjen Laporte köpte hela egendomen. Idag driver Bruno Laporte företaget, och producerar det två Saint-Émilion Grand Cru-vinerna Château du Cauze och Château Tour du Cauze. Av Château du Cauze producerar man omkring 100.000 flaskor årligen."
Djupt rubinröd färg. Doften är nyanserad och något utvecklad med plommon, korinter och svarta vinbär i förgrunden, tillsammans med rostade fattoner. Smaken bekräftar doftintrycken med mörk och mogen fruktighet tillsammans med kaffe och en aning vanilj, med en syra som fräschar upp och markerade tanniner som ger en mer komplex struktur
Tillverkning
Vinifieringen är traditionell; vinet jäser i ståltankar med regelbundna överpumpningar av musten, och jäsning samt maceration varar i tre veckor. En del av vinet går igenom malolaktisk jäsning i ekfat, och de fat som vinet sedan lagras i är alla medium-rostade.
Lagring
70 % av vinet lagrades 15 månader på franska ekfat om 228 liter. 1/3 av faten var nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla
Passar till
Klassisk Bordeaux passar till klassiska kötträtter, gärna en entrecôte med tomatsallad och hemmavispad béarnaisesås.
Information
Det nuvarande slottet Château du Cauze uppfördes på 1800-talet på ruinerna av ett medeltidsslott. Ägarskapet har varit skiftande fram till 1986, då familjen Laporte köpte hela egendomen. Idag driver Bruno Laporte företaget, och producerar det två Saint-Émilion Grand Cru-vinerna Château du Cauze och Château Tour du Cauze. Av Château du Cauze producerar man omkring 100.000 flaskor årligen."
Druvor Merlot 90%, Cabernet Sauvignon 5%, Cabernet Franc 5%
Vingård Egendomen ligger på den östra sidan av Saint-Émilion-platån. De mjuka kullarna ger skydd från vindarna som kommer från norr och från väst, ger lutning mot solen för ökad druvmognad, samt ett relativt gott skydd mot frost.
Jordmån Lera med inslag av kalksten
Skörd Skörden görs både för hand och med maskin."
Kommentarer
Skicka en kommentar