Le Marigny Vouvray
Härligt friskt till kvällens kyckling och gräddkokt savoykål. Gårdagens röra på kräftstjärtar sköljs lätt ner med denna Chenin Blanc.
"Druvorna till vinet kommer från Le Marigny, där jorden främst består av kalksten men även har inslag av kisel och lera. Bernard Fouquet låter gräs växa mellan rankorna för att behålla den biologiska mångfalden i sina vingårdar. Druvorna skördas för hand så sent som möjligt och i vinhuset sker en noggrann selektering innan frukten pressas i den pneumatiska pressen. Druvorna jäser på sin egen naturliga jäst i ståltank och därefter får vinet mogna i 10 månader på 400 liter stora fat, av vilka en tredjedel är nya och resten gamla.
Doft och smak
Vinet har en härlig doft av päron, citron, gula plommon och även en viss blommighet. Syran är ordentligt frisk, men tonas ner av vinets textur som kommit av fatlagringen och vinets tid på jästfällningen. Här finns stor smak av mogna citroner, päron, integrerade fattoner och en snygg mineralitet som dröjer sig kvar länge.
Vingården ligger i Vouvray i Loiredalen och drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray – Le Marigny, Le Bouchet, Le Plan de Jean och Le Clos de l´Auberdière.
Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt. Alla druvor skördas för hand och vinifieras separat. Man använder antingen stora gamla fat eller temperaturkontrollerande tankar. Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner." - Handpicked Wines
"Druvorna till vinet kommer från Le Marigny, där jorden främst består av kalksten men även har inslag av kisel och lera. Bernard Fouquet låter gräs växa mellan rankorna för att behålla den biologiska mångfalden i sina vingårdar. Druvorna skördas för hand så sent som möjligt och i vinhuset sker en noggrann selektering innan frukten pressas i den pneumatiska pressen. Druvorna jäser på sin egen naturliga jäst i ståltank och därefter får vinet mogna i 10 månader på 400 liter stora fat, av vilka en tredjedel är nya och resten gamla.
Doft och smak
Vinet har en härlig doft av päron, citron, gula plommon och även en viss blommighet. Syran är ordentligt frisk, men tonas ner av vinets textur som kommit av fatlagringen och vinets tid på jästfällningen. Här finns stor smak av mogna citroner, päron, integrerade fattoner och en snygg mineralitet som dröjer sig kvar länge.
Vingården ligger i Vouvray i Loiredalen och drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray – Le Marigny, Le Bouchet, Le Plan de Jean och Le Clos de l´Auberdière.
Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt. Alla druvor skördas för hand och vinifieras separat. Man använder antingen stora gamla fat eller temperaturkontrollerande tankar. Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner." - Handpicked Wines
DISCLAIMER
"La lutte raisonnée
La lutte raisonnée means 'the reasoned struggle'. Growers who practice this kind of viticulture claim to use chemicals less often and less aggressively than conventional growers. Wine made from grapes farmed in this way is often distinguished by some form of ladybird logo (it comes in various guises), as is other produce of this kind of agriculture. Use Conscientiously practiced, lutte raisonée can be very close to organic farming. But the only thing to stop a reasoned grower from farming conventionally is his conscience. Growers who claim to use this approach are subject to no system of checks and no agreed limits as to what is permissible. Abuse Each grower is supposed to set himself an 'economic threshold'. In other words, it is profit rather than necessity which governs the use of chemical intervention. Amongst the more cynical growers, it is also profit which governs the decision to describe themselves as lutte raisonée in the first place. It is a way to claim semi-organic status without having to commit to anything." - morethanorganic.com
La lutte raisonnée means 'the reasoned struggle'. Growers who practice this kind of viticulture claim to use chemicals less often and less aggressively than conventional growers. Wine made from grapes farmed in this way is often distinguished by some form of ladybird logo (it comes in various guises), as is other produce of this kind of agriculture. Use Conscientiously practiced, lutte raisonée can be very close to organic farming. But the only thing to stop a reasoned grower from farming conventionally is his conscience. Growers who claim to use this approach are subject to no system of checks and no agreed limits as to what is permissible. Abuse Each grower is supposed to set himself an 'economic threshold'. In other words, it is profit rather than necessity which governs the use of chemical intervention. Amongst the more cynical growers, it is also profit which governs the decision to describe themselves as lutte raisonée in the first place. It is a way to claim semi-organic status without having to commit to anything." - morethanorganic.com
Kommentarer
Skicka en kommentar