Världens mest demokratiska vin

"Den italienska vinbondens blick mörknar och greppet om sekatören hårdnar. Jag känner hur jag rodnar ikapp med vinet i glaset och söker efter en utväg.
Mitt klavertramp bestod i en enkel fundering kring hur Amaronevinet kommer till. Från början var det faktiskt en olyckshändelse. Man hade länge framställt det söta röda dessertvinet Recioto här i trakten, och när en tunna glömdes bort och jäste ut fick man ett torrt och synnerligen kraftigt vin. ”Amaron” utbrast någon på venetiaskt dialekt, vilket betyder bittert men i det här sammanhanget snarare syftar till avsaknaden av sötma.
Recioto eller Amarone, i båda fallen lufttorkas druvorna efter skörd innan de skruvpressas. Saften är sirapstjock och när den väl jäst till vin och vilat i mörka tunnor länge nog återser dropparna ljuset som ett av Italiens tre främsta viner (de andra är Barolo och Brunello). Det var denna process jag aningslöst beskrev som fusk. För om man gör vin på Valpolicellas druvor utan torkning blir det ett förvisso gott men lätt vin.
Turligt nog är italienare ett fredligt folk och snart var vi på god fot igen. Det duger inte att vara ovänner när man skålar i världens bästa vin! För det fick jag så klart instämma i att det var."
- Dahn, aningslös vinvandrare

Kommentarer

Populära inlägg