Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Härligt till stekt fisk och mingel, välkyld.

"Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och lime. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur.
Alkoholhalt 12 %
Färg Ljus, gul färg.
Doft Ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, gröna äpplen, färska örter och citrus.
Råvaror Melon de bourgogne .
Sockerhalt  <3 g/l
Producent Gadais Père & Fils
Om producenten Gadais Père & Fils grundades av Louis Gadais 1952 och drivs idag av hans sonson Christophe. Louis Gadais var en av de första odlarna i Loire som buteljerade vin under eget namn.
Leverantör Carovin AB
Odlingsområde Muscadet de Sèvre-et-Maine ligger nära staden Nantes vid Atlantkusten, vid Loireflodens mynning.
Jordmån Skifferjordar.
Tillverkning/Vinifiering Jäsning cirka sju veckor vid låg temperatur.
Lagring Termen 'sur lie' anger att vinet legat kvar på sin jästfällning under vintern, fram till buteljering i mars.
Förslutning Skruvkapsyl
Druvsorten muscadet kallas också melon de bourgogne och härstammar, som namnet antyder, från Bourgogne. I Bourgogne ersattes den under 1500-talet av andra druvsorter, som trivdes bättre i regionens klimat. Under 1600-talet planterades den istället runt Nantes i Loiredalen vid atlantkusten. Under vintern 1709, som brukar kallas "stora frosten", den kallaste vintern som uppmätts i Europa, var melon de bourgogne en av få druvsorter som överlevde i vingårdarna runt Nantes." - Systembolaget




Kommentarer

Populära inlägg