Grechetto



Härlig ny bekantskap med druvan Grechetto. Får nog åka in till systemet och köpa på mig några. Säljstart 140220. 7000-8000 flaskor. Skynda och fynda ...

"Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av aprikosmarmelad, honungsmelon, mandarin, mineral och bergamott. Serveras vid 10-12°C till smakrika vegetariska rätter, eller till ljust kött.
Alkoholhalt 13,5 %
Färg Gyllengul färg.
Doft Nyanserad, fruktig doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, bergamott, persika och citron.
Råvaror 50% grechetto di Orvieto och 50% grechetto di Todi.
Övrigt Grechetto är en grön druvsort som framförallt odlas i Umbrien. Bland annat är den huvuddruva i DOC Orvieto men använd även till att göra det söta vinet vin santo.
Producent Societa Agricola Bussoletti Leonardo
Om producenten Leonardo Bussoletti ärvde ett vinslott år 2009 och bestämnde sig då för att börja odla vin. Fokus ligger på den gröna druvan grechetto. Tills in hjälp har han agronomen Federico Curtaz. Den totala produktionen är 7 000 - 8 000 flaskor per år.
Leverantör Tryffelsvinet AB
Odlingsområde Indicazione Geografia Tipica (IGT) är en kategori av bordsviner från bestämda områden. Umbrien ligger i centrala Italien. Druvorna till detta vin kommer från San Gemini som ligger i Colle Ozio. Vingården ligger cirka 290 meter ver havet och vinrankorna är mellan 5 och 20 år gamla.
Jordmån Lera och kalksten. 
Tillverkning/Vinifiering Druvorna pressas försiktigt utan att avstjälkas och får sedan skalmacerera i tre timmar. Därefter jäser vinet delvis på ekfat och delvis i ståltank. Ingen tillsatt jäst används.
Lagring Vinet har lagrats ett halvår på temperaturkontrollerade ståltankar, följt av 6 - 8 månader på butelj.
Lagringspotential Kan lagras
." - Systembolaget

Kommentarer

Populära inlägg