Tomme & Langhe Rosso
"Tomme de Savoie är den äldsta av Savoieostarna, en "bondgårdsost" med ursprung från 1400-talet. Osten har sedan dess gjorts på Savoiegårdar av jordbrukare som velat förädla mjölken till ost för att "konservera" den under vintern. Tillverkningen börjar sin mognad i källarvalven i en stuga i bergen och tar smak av både klimat & miljö. Den långsamma mognaden fortsätter sen i ostmognadslokalerna i Thônes. Den har karaktäristisk skorpig yta och inuti är konsistensen halvmjuk. Mycket välsmakande!
Mjölktyp Komjölk
Opastöriserad Ja
Ursprungsland Frankrike
Ingredienser Opastöriserad komjölk, salt, löpe och syrningskultur" - Falbygdens Ost
Alkoholhalt 13 %
Färg Mörk, blåröd färg.
Doft Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, lavendel och vanilj.
Råvaror Barbera, dolcetto, freisa och merlot.
Sockerhalt 7 g/l
Övrigt Barbera kommer ursprungligen från Piemonte i nordvästra Italien, där den upptar cirka 20 500 hektar. Viner av druvsorten kallas ofta "il vino del popolo", folkets vin. Dolcetto betyder "den lilla söta" på italienska.
Producent Giacomo Borgogno
Om producenten Giacomo Borgogno grundades av familjen Borgogno 1761. 2008 tog familjen Farinetti över firman. Varsamt har man renoverat vineriets huvudbyggnad men bevarat de historiska källarna. Sedan 2012 driver Andrea Farinetti firman, efter avslutade studier i önologi.
Leverantör The WineAgency Sweden AB
Odlingsområde Langhe ligger söder om staden Alba i Piemonte.
Jordmån Kalkrik märgel.
Skörd Druvorna skördades under september månad.
Förslutning Naturkork" - Systembolaget
Kommentarer
Skicka en kommentar