Chateau Musar 2001
Rockar till kvällens BBQ ...
"Få viner i hela världen är nog så kända som libanesiska Château Musar, vars äldre viner
kan ses skjuta iväg till höga höjder på andrahandsmarknaden. I sin ungdom är de täta och
fylliga med intensiva aromer av varm, mogen frukt såsom plommon, tranbär, körsbär, fikon
och dadlar. Vinet lånar det bästa av både Bordeaux och Rhône: cabernet sauvignons
mörkfruktighet parat med cinsault och carignans peppriga kryddighet. Vilken del som
dominerar beror på årgången, men vinerna är alltid fruktigt aromatiska och med långt
liv: vinerna från 50-talet sägs ännu vara förtrollande. Med ålder får vinerna en mer
sammansmält och torkad stil. Druvorna till Château Musar kommer från kalkjordarna runt
byarna Aana och Kefraya nära Bekaa-dalen. De äldsta rankorna planterades 1930 och samtliga
har en snittålder på cirka 40 år. När de kommer till vineriet får den genomgå en lång jäsning
i betongkar och läggs efter 6 månader på ettåriga franka ekfat (från skogen Nevers) i 12 månader.
Två år efter skörden blendas alla komponenter när de återigen överförs till betong där det fördiga
vinet får ligga ytterligare ett år innan buteljering. När vinet väl hamnat på flaska spenderar det
ytterligare minst 4 år i egendomens källare innan det släpps på marknaden - från skörd till release
är det alltså alltid minst 7 år! I detta fall är vi glada att kunna presentera 18 år gamla årgången
2001 som var en något ovanlig årgång vädermässigt - säsongen började regnigt och blev sedan mycket torr.
De tunnare cinsault-druvorna blev således mer påverkar än de mer värmetåliga cabernet sauvignon och
carignan (och därmed är blenden mer dominerad av dessa druvor). Skörden var ungefär 15% mindre än ett
normalt år. Vinerna buteljernas ofiltrerade och kan därför behöva ställas upp timmarna innan dekantering.
Vinet buteljerades 2004.
ÅRGÅNG
2001
DRUVOR
Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault
SMAKNOTERING
Fin doft av mogna mörka bär, blyerts, svarta vinbär, stall och lite ek. Smaken är medelfyllig och
koncentrerad. Här finns inslag av mörka bär (svarta vinbär, plommon och björnbär), ekfat och strama
men inlindade syror och koncentrerad eftersmak. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan
animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.
DRICKES 2019-2024
ALKOHOLHALT 13,5%
FLASKSTORLEK 750 ml
SERVERINGSTEMPERATUR 16-18ºC
SOCKERHALT 3 g/l" - WineFinder
"Få viner i hela världen är nog så kända som libanesiska Château Musar, vars äldre viner
kan ses skjuta iväg till höga höjder på andrahandsmarknaden. I sin ungdom är de täta och
fylliga med intensiva aromer av varm, mogen frukt såsom plommon, tranbär, körsbär, fikon
och dadlar. Vinet lånar det bästa av både Bordeaux och Rhône: cabernet sauvignons
mörkfruktighet parat med cinsault och carignans peppriga kryddighet. Vilken del som
dominerar beror på årgången, men vinerna är alltid fruktigt aromatiska och med långt
liv: vinerna från 50-talet sägs ännu vara förtrollande. Med ålder får vinerna en mer
sammansmält och torkad stil. Druvorna till Château Musar kommer från kalkjordarna runt
byarna Aana och Kefraya nära Bekaa-dalen. De äldsta rankorna planterades 1930 och samtliga
har en snittålder på cirka 40 år. När de kommer till vineriet får den genomgå en lång jäsning
i betongkar och läggs efter 6 månader på ettåriga franka ekfat (från skogen Nevers) i 12 månader.
Två år efter skörden blendas alla komponenter när de återigen överförs till betong där det fördiga
vinet får ligga ytterligare ett år innan buteljering. När vinet väl hamnat på flaska spenderar det
ytterligare minst 4 år i egendomens källare innan det släpps på marknaden - från skörd till release
är det alltså alltid minst 7 år! I detta fall är vi glada att kunna presentera 18 år gamla årgången
2001 som var en något ovanlig årgång vädermässigt - säsongen började regnigt och blev sedan mycket torr.
De tunnare cinsault-druvorna blev således mer påverkar än de mer värmetåliga cabernet sauvignon och
carignan (och därmed är blenden mer dominerad av dessa druvor). Skörden var ungefär 15% mindre än ett
normalt år. Vinerna buteljernas ofiltrerade och kan därför behöva ställas upp timmarna innan dekantering.
Vinet buteljerades 2004.
ÅRGÅNG
2001
DRUVOR
Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault
SMAKNOTERING
Fin doft av mogna mörka bär, blyerts, svarta vinbär, stall och lite ek. Smaken är medelfyllig och
koncentrerad. Här finns inslag av mörka bär (svarta vinbär, plommon och björnbär), ekfat och strama
men inlindade syror och koncentrerad eftersmak. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan
animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.
DRICKES 2019-2024
ALKOHOLHALT 13,5%
FLASKSTORLEK 750 ml
SERVERINGSTEMPERATUR 16-18ºC
SOCKERHALT 3 g/l" - WineFinder
Kommentarer
Skicka en kommentar