Sancerre Rosé

Rockar inte riktigt till
midsommarens torsk,
men väl till fyllda
krustader och övrigt.















"Fruktig, mycket frisk smak med inslag av hallon, jordgubbar, färska örter, blodgrapefrukt och persika. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av ljust kött, eller till sallader.
Alkoholhalt 13 %
Färg Ljus, blårosa färg.
Doft Fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbar, blodgrapefrukt, vit persika och färska örter.
Råvaror Pinot noir.
Sockerhalt <3 g/l
Övrigt Pinot noir är en av de druvsorter som har odlats längst av människan. Forskning påvisar att den blev kultiverad för cirka 2 000 år sedan. Det är en känslig och svårodlad druva som blivit mer och mer populär de senaste decennierna. Idag odlas pinot noir med framgång i de flesta svala klimat i vinvärlden. Exempelvis i norra Kalifornien, Chile, Nya Zeeland samt i Bourgogne där den har sin hemvist.
Producent SCEV Michel Thomas et Fils
Om producenten Michel Thomas et Fils ligger i Egrots i Sury en Vaux, cirka fyra kilometer från Sancerre. Företaget drivs av Michel och Laurent Thomas och vingården omfattar 17 hektar.
Leverantör Vinia Sweden AB
Odlingsområde Sancerre ligger cirka tio mil söder om Paris i regionen Loire.
Tillverkning/Vinifiering Rosévin tillverkas vanligtvis som rött vin. Blå druvor krossas följt av en kortare tids skalmaceration. Druvans färg sitter i skalet och avlägsnar man skalresterna tidigare får musten en rosa färg. Man kan också tillverka rosé på samma sätt som man göra vitt vin, genom att pressa blå druvor mycket försiktigt. Bara i undantagsfall blandas rött och vitt vin för att göra rosé. " 

- Systembolaget

Kommentarer

Populära inlägg