Domaine Du Clos De Sixte 2015

Härlig veganvänlig GSM'are. 
Verkar som 2015 var ett
kanonår i Europa.Möter
grisen så väl som ostarna
med björnbärskompotten.




"Ekologiskt, fylligt och smakrikt vin från Rhônedalen
Druva: 50% Grenache, 35% Syrah och 15% Mourvèdre
Ursprung: Frankrike, AOP Lirac
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 15,0%
Restsocker: 1,9 g/l
Syra: 3,06 g/l
(750ml)

Karaktär: Klar blåröd färg. Intensiv och fruktig doft av 
mörka bär så som svarta vinbär, körsbär, björnbär och inslag 
av mineral och lakrits. Fylligt vin med smak av körsbärslikör, 
vanilj, lakrits och björnbär. Långt avslut med harmonisk syra 
och eleganta tanniner. Serveras med fördel: till smakrika rätter 
av kalv-, nöt- och lammkött. Vinet är idealiskt till både milda 
och mellanstarka ostar. Serveringstemperatur: 16-18° C
Total produktion: ca 40 000 flaskor
Vingård: Vingården Clos de Sixte är 28 hektar stor med vinstockar 
som är 20-40 år gamla. Vingården har ett gynnsamt läge i appellationen 
Lirac, på Rhôneflodens högra strand, ett stenkast från Châtenauneuf du 
Pape. Jordmån/terroir: i Lirac blandas jordmånen av galets, dvs samma 
stora klapperstenar som går att finna i Châteauneuf du Pape, med ett 
lager om 80-100 cm av röd lera och sand.
Antal vinstockar per hektar: 4000 st
Altitud: 150-250 m.ö.h.
Skördemetod: druvorna selekteras och handplockas när de uppnår perfekt 
mognad och transporteras sedan omedelbart till vineriet.
Avkastning: 30 hl/ha
Lagringssätt/Vinmakarmetod: Skörden sker för hand, druvorna avstjälkas 
varefter jäsning sker i rostfria ståltankar vid låg termperatur. 50% av vinet, 
dvs all mourverdre och syrah, lagras i 14 månader på 2-4 år gamla franska ekfat. 
Grenachedruvorna lagras på cementtankar.
Lagringspotential: Kan lagras upp till 8-10 år, men går även att avnjutas ung 
tack vare sin fina fruktighet och rondör
Alain Jaumes vinodlingar omfattar sammanlagt 80 hektar, fördelat på appellationerna 
Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes-du-Rhône och Côtes du Rhône Villages.

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape ända sedan 1826. Familjens 
egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Idag 
drivs verksamheten av Alain Jaume och hans tre barn. Alain Jaumes vinodlingar omfattar 
80 hektar, fördelat på appelationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och 
Côtes du Rhône Villages. Odlingen sker enligt reglerna för biologisk odling och 
certifierades 2012. Alain Jaume klassas som en av topproducenterna i området tack 
vare sina fantastiska vingårdslägen och sin höga kvalité. Producenten har flera gånger 
fått 100 poäng av 100 möjligta av vingurun Robert Parker för sina Châteauneuf-du-Pape 
viner." Hermansson & Co

Kommentarer

Populära inlägg