Barolo & Barbaresco

Härlig vinvandring, trots regn, denna gång i Piemonte. Två små pittoreska medeltida byar. Inte lika välunderhållna och blomstersatta som Montalcino, men belägna i välmående områden. Thomas Jefferson lär ha åkt igenom Turin 1787 och då druckit en "nebiule". Söt som en Madiera och sträv som en Bordeux. Nu 230 år senare är smakupplevelsen lite annorlunda. Pärlhöns, kanin och hackad råbiff sköljs ner med områdets underbara viner.

Druvor(de tre främsta röda)

Nebbiolo, odlas på 4400 hektar. Piemontes prestige druva. Druvan muterar lätt för att kunna anpassa sig. Finns i många varianter  som ger små glesa klasar med små druvor och låg avkastning. Planteras på de bästa lägena framför allt syd, sydväst och sydöstsluttningar. Behöver lång växtperiod och mognar relativt sent. Skördas i mitten av oktober. Druvan har lite färgpigment och ger viner med en orange/brun ton. Intensiva aromer av röda bär, körsbär, tobak och svampskog.

Dolcetto, odlas på 6000 hektar. Mognar tidigt. Ger saftiga lättdruckna viner med mycket färg. Låg syra med en del tanniner. Kan upplevas lite kärv på slutet.

Barbera. odlas på 14000 hektar. Italiens sjätte mest planterade druva. Bra avkastning, kräver beskärning, klarar torka, känslig för vårfrost och virus. Mognar sent. hög syra och kraftig färg. Populär blanddruva. Lagrad på ek blir Barbera ett seriöst vin. Ett bra matvin.

Jordmånen i Piemonte består främst av kalksten, märgel och lera i många olika kombinationer. Bäst läge anses vara sluttningar med bra dränering och mager matjord. Rötterna tvíngas då djupare ner för vatten och näring.













Kommentarer

Populära inlägg