El Número Primo Rioja Crianza
Sommarens grillvin? Härligt
mjuka tanniner. Passade alldeles
utmärkt till kvällens oxfilé,
klyftpotatis och bea.
"EKOLOGISKT
Detta vin är en klassisk Rioja men med en friskare, fuktigare och mer modern touch. Vindruvorna kommer från högt belägna vinodlingar och speglar vinets karaktär. Skörden sker för hand i oktober och efter ankomst till källaren sker jäsningen på kontrolltempererade ståltankar vid en temperatur av 28-30 ºC. Även den malolaktiska jäsningen sker på ståltank innan vinet dras över på ekfat där de får lagras 12 månader på en blandning av amerikanska och franska fat. Fatens storlek är 225 liter och av varierande ålder från ett till tre år gamla.
Doft och smak
Vinet är friskt och fruktigt med toner av röda mogna bär, kanel och en fin kryddighet samt den typiska dill- och vaniljtonen som man ofta hittar hos viner från Rioja. Ett bättre vin till vilt är svårt att uppbringa. Tanninerna finns där, men är mjuka och silkiga. Ett tips är tjälknöl på älg serverad med risotto och fräst svamp.
Bodegas San Prudencio
I jakten på en lägre alkoholhalt och större smak men också på grund av klimatförändringarna som resulterar i allt högre temperaturer, har Bodegas San Prudencio valt att förlägga sina vinodlingar på hög höjd. För varje 100 meter i höjdskillnad går temperaturen ner en grad. De flesta vinodlingar längs floden Ebro i Rioja ligger på ca 400 meter över havet, medan Bodegas San Prudencio är belägen på sluttningar 900 meter över havet. Det betyder att temperaturen ligger hela fem grader lägre för San Prudencios vinodlingar.
Sluttningarna bidrar dessutom till ett bra utnyttjande av solens strålar och ger även goda förutsättningar för naturlig dränering.
Jordmånen består av stora stenar vilket är en fördel i oktober. Då kryper temperaturen nedåt och nätterna kan bli kyliga. De uppvärmda stenarna bidrar då till att hålla värmen kvar i jorden vilket är gynnsamt för vinplantorna.
Det är bröderna Sáenz som driver Bodegas San Prudendio. De kommer från en familj med lång erfarenhet av vintillverkning. Rubén är vinmakare och ansedd som en av Spaniens mest talangfulla uppstickare. Hans bror Marcos är ansvarig för all administration.
Rubén är noga med att alla olika växtplatser sköts om individuellt beroende på exposition, altitud och jord. Vinodlingarna är ekologiskt certifierade"
mjuka tanniner. Passade alldeles
utmärkt till kvällens oxfilé,
klyftpotatis och bea.
"EKOLOGISKT
Detta vin är en klassisk Rioja men med en friskare, fuktigare och mer modern touch. Vindruvorna kommer från högt belägna vinodlingar och speglar vinets karaktär. Skörden sker för hand i oktober och efter ankomst till källaren sker jäsningen på kontrolltempererade ståltankar vid en temperatur av 28-30 ºC. Även den malolaktiska jäsningen sker på ståltank innan vinet dras över på ekfat där de får lagras 12 månader på en blandning av amerikanska och franska fat. Fatens storlek är 225 liter och av varierande ålder från ett till tre år gamla.
Doft och smak
Vinet är friskt och fruktigt med toner av röda mogna bär, kanel och en fin kryddighet samt den typiska dill- och vaniljtonen som man ofta hittar hos viner från Rioja. Ett bättre vin till vilt är svårt att uppbringa. Tanninerna finns där, men är mjuka och silkiga. Ett tips är tjälknöl på älg serverad med risotto och fräst svamp.
Bodegas San Prudencio
I jakten på en lägre alkoholhalt och större smak men också på grund av klimatförändringarna som resulterar i allt högre temperaturer, har Bodegas San Prudencio valt att förlägga sina vinodlingar på hög höjd. För varje 100 meter i höjdskillnad går temperaturen ner en grad. De flesta vinodlingar längs floden Ebro i Rioja ligger på ca 400 meter över havet, medan Bodegas San Prudencio är belägen på sluttningar 900 meter över havet. Det betyder att temperaturen ligger hela fem grader lägre för San Prudencios vinodlingar.
Sluttningarna bidrar dessutom till ett bra utnyttjande av solens strålar och ger även goda förutsättningar för naturlig dränering.
Jordmånen består av stora stenar vilket är en fördel i oktober. Då kryper temperaturen nedåt och nätterna kan bli kyliga. De uppvärmda stenarna bidrar då till att hålla värmen kvar i jorden vilket är gynnsamt för vinplantorna.
Det är bröderna Sáenz som driver Bodegas San Prudendio. De kommer från en familj med lång erfarenhet av vintillverkning. Rubén är vinmakare och ansedd som en av Spaniens mest talangfulla uppstickare. Hans bror Marcos är ansvarig för all administration.
Rubén är noga med att alla olika växtplatser sköts om individuellt beroende på exposition, altitud och jord. Vinodlingarna är ekologiskt certifierade"
Kommentarer
Skicka en kommentar