Thummerer ...
... Egri Bikavér Classicus 2013,
3 dl grönsaksbuljong och
3 dl rödvin, reduceras till ca 1 dl.
Slå på 3 msk balsamvinäger, timjan och
svartpeppar och ha i lite honung och en
skvätt soja. Häll i 3 dl vispgrädde, när det
"Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, lagerblad, slånbär och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Inte varje dag man dricker ett vin
från Ungern, Lite kort avslut, men
ett härligt mat och mingelvin. Möter
både chark och grillad oxfile med
potatisfondant och Kvibillebaserad
från Ungern, Lite kort avslut, men
ett härligt mat och mingelvin. Möter
både chark och grillad oxfile med
potatisfondant och Kvibillebaserad
sås enligt Martina Haags vinterpratar-
program. Buljongkokta minimorötter
och grillade kvisttomater gjorde sitt till.
Sås
3 dl rödvin, reduceras till ca 1 dl.
Slå på 3 msk balsamvinäger, timjan och
svartpeppar och ha i lite honung och en
skvätt soja. Häll i 3 dl vispgrädde, när det
kokat ihop smälter du ner en ordentlig bit
grönmögelost typ Kvibille. Serveras till god
stek och klyftpotatis och nån trevlig grönsak.
Vegetarianer kan få trattkantareller istf kött.
Från bolaget:
"Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, lagerblad, slånbär och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Säljstart2016-12-01
Alkoholhalt
14 %
Färg
Mörk, blåröd färg.
Doft
Kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, kryddpeppar och choklad.
Råvaror
Kekfrankos, cabernet sauvignon och merlot.
Sockerhalt
<3 g/l
Övrigt
Egri Bikavér betyder "tjurblod från Eger". Det är oklart när benämningen uppkom, men det finns dokumenterat sedan tidigt 1800-tal. På den tiden producerades vin med namnet Bikavér i många regioner i Ungern. Enligt legenden uppstod benämningen när Eger belägrades av styrkor från Ottomanska riket (nuvarande Turkiet). Soldaterna i Eger styrktes med stora mängder mat och vin.
Alkoholhalt
14 %
Färg
Mörk, blåröd färg.
Doft
Kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, kryddpeppar och choklad.
Råvaror
Kekfrankos, cabernet sauvignon och merlot.
Sockerhalt
<3 g/l
Övrigt
Egri Bikavér betyder "tjurblod från Eger". Det är oklart när benämningen uppkom, men det finns dokumenterat sedan tidigt 1800-tal. På den tiden producerades vin med namnet Bikavér i många regioner i Ungern. Enligt legenden uppstod benämningen när Eger belägrades av styrkor från Ottomanska riket (nuvarande Turkiet). Soldaterna i Eger styrktes med stora mängder mat och vin.
Det finns historier som berättar att turkarna blev skrämda av de ungerska soldaterna röda skägg och trodde att ungrarana måste ha druckit tjurblod för att stärka sig. Andra menar att turkarna fick höra rykten om att ungrarna blandat ut vinet med tjurblod, vilket skulle ge dem samma styrka som tjuren. Inget av detta är säkert belagt, men sant är att de ottomanska belägrarna gav upp efter 39 dagar då de inte lyckats inta staden trots sin numerära överlägsenhet.
Producent
Thummerer Vilmos Winery
Om Producenten
Thummerer Vilmos Winery är ett familjeföretag som ligger i Noszvaj, ungefär en mil från centrala Eger. Verksamheten startade 1984 när familjen började plantera duvor. Egendomen omfattar 100 hektar. Vineriets källare är handhuggen ur den vulkaniska tuffen, vilket är vanligt i området.
Leverantör
Brandpartners AB
Tillverkning/Vinifiering
Jäsning och skalmaceration tog mellan två till fyra veckor. Efter fatlagringen lagrades vinet ytterligare ett halvår på butelj hos producenten innan det släpptes till försäljning.
Lagring
Vinet lagrades i upp till två år på ekfat.
Odlingsområde
Eger ligger i nordöstra Ungern.
Provning
2016-10-21
Förslutning
Naturkork"
Producent
Thummerer Vilmos Winery
Om Producenten
Thummerer Vilmos Winery är ett familjeföretag som ligger i Noszvaj, ungefär en mil från centrala Eger. Verksamheten startade 1984 när familjen började plantera duvor. Egendomen omfattar 100 hektar. Vineriets källare är handhuggen ur den vulkaniska tuffen, vilket är vanligt i området.
Leverantör
Brandpartners AB
Tillverkning/Vinifiering
Jäsning och skalmaceration tog mellan två till fyra veckor. Efter fatlagringen lagrades vinet ytterligare ett halvår på butelj hos producenten innan det släpptes till försäljning.
Lagring
Vinet lagrades i upp till två år på ekfat.
Odlingsområde
Eger ligger i nordöstra Ungern.
Provning
2016-10-21
Förslutning
Naturkork"
Kommentarer
Skicka en kommentar