Ridge Geyserville

Till kvällens huvudrätt bestående
av grillad oxfilé, monterad på en
spegel av rödvinssås puckad med
en potatisgratäng som tyvärr började
falla isär. Eget vitlök/persiljesmör.
Grillad tomat samt blandad bladsallad
med tomat och rödlök, dränkt i dressing
av olja, vinäger och kryddor. Vinet
matchar rätten til 100%.












Vinet(från vingruppen.se)

URSPRUNG:Kalifornien
VINGÅRDAR:Västra sidan av Alexander Valley i Sonoma County
VINMAKARE:Paul Draper
JORDMÅN:Stenig lerjordSKÖRD:
Druvorna plockas för hand
DRUVOR:Zinfandel 60 %, Carignan, Petite Sirah, Mataro


VINETS KARAKTÄR:Vinet är fyltt med mörkfruktighet, kaffe, mint,
mineralitet och rostade fat med fin balans med de små, eleganta tanninerna.

TILLVERKNING:Druvorna skördas för hand, avstjälkas och krossas.
Jäser med naturlig jäst och genomgår en malolaktisk jäsning.

LAGRING:Vinet lagras 12 månader på 100% lufttorkade amerikanska
ekfat (24% ny ek; 50% ett och två år,26% tre och fyra år gamla fat.

ALKOHOLHALT:14,5 %

PRODUCENTEN

Ridge Vineyards

I slutet av 1950-talet beslutade sig fyra vetenskapsmän från universitetet
Stanford för att köpa 1800-talsegendomen Monte Bello Ridge belägen på
en bergskam i Santa Cruz Mountains söder om San Francisco. Kompanjonerna
bildade Ridge Vineyards och tio år senare hade de fyra blivit tre när det
var dags att anställa en vinmakare. Valet föll på Paul Draper.

Draper hade via vänner redan i tonåren lärt sig uppskatta klassiska viner
från Europa, och efter att ha studerat filosofi hamnade han via Fredskåren
som hjälparbetare på en vingård i Chile. Åter i USA plockade han druvor i
Kalifornien. När han vid ett tillfälle höll föredrag om sina erfarenheter av
arbetet i Chile, satt grundarna av Ridge i publiken och tycke uppstod.
Alla fyra visade sig ha samma syn på vinframställning: klassiskt, enkelt
och med så lite teknik som möjligt.

Trots avsaknad av teoretisk utbildning skapade Paul Draper och hans
kolleger fantastiska viner. Vid den berömda provningen i Paris1976, när
fem viner från Kalifornien blint tävlade mot fem toppklassade Bordeauxer,
kom Ridge Monte Bello 1971 på femte plats. När tävlingen upprepades
trettio år senare med samma årgång + årgång 2000 vann Monte Bello
båda provningarna!

Monte Bello, av ren Cabernet Sauvignon från den ursprungliga vingården,
är fortfarande Ridges paradvin. Nästan lika berömda är man för sina smakrika
men eleganta viner av Zinfandel från Geyserville och Sonoma-baserade Lytton
Springs. Zinfandel får sällskap av mindre mängder Petite Sirah, Carignan och
 Mourvèdre (eller Mataro som den kallas i USA)precis som i de ”field-blends” s
om var vanliga förr då olika druvor samplanterades i vingårdarna.

Paul Draper har idag som styrelseordförande lämnat det dagliga ansvaret för
vinerna, men hans vinmakarfilosofi genomsyrar hela verksamheten. Ridge
siktar inte på att göra samlarviner till astronomiska priser. Vinerna är ekologiska
utan att man marknadsför dem så. Handfasta klassiska metoder och få ingrepp
i processen från jord till bord är ett signum. ”Har man riktigt bra druvor kan man
göra bra vin, helt enkelt, viner med själ.” Så talar en utbildad filosof som utan
teoretisk vinmakarutbildning skapat sig en självklar plats bland vinvärldens
riktigt stora!


Rödvinssås

Potatisgratäng



Kommentarer

Populära inlägg