Valresultatet chockar svenska politiker

Hillary Clinton var den stora favoriten och många uttryckte på onsdagen sin bestörtning över Donald Trumps skrällseger i det amerikanska valet.
Att mannen som häcklat, hånat och hotat nu tar över som USA:s president sänder chockvågor som går över hela Atlanten.
”Jag är både bedrövad och beslutsam. Världen går in i en ny tid och då är det min uppgift som politisk ledare att visa att vi är beredda att ta ansvar för den här nya oerhört osäkra situationen”, säger Centerledaren Annie Lööf.

Mycket av oron är kopplad till utrikespolitiken, inte minst när det gäller säkerhet, handel och ekonomi. Sveriges export motsvarar ungefär 50 procent av BNP och USA är en av de absolut viktigaste exportmarknaderna.

Samtidigt har Donald Trump i valrörelsen drivit en protektionistisk linje, vilket riskerar att slå mot både svensk ekonomi och svenska jobb.

”I utrikesfrågor har han varit väldigt anti-frihandel och gett uttryck för ett mer introvert USA. Skulle det ske så skadar det den globala ekonomin och det kommer att påverka Sverige”, säger statsminister Stefan Löfven.


Utrikesminister Margot Wallström ser ett kluvet USA, med stora klyftor mellan vinnare och förlorare. Att så många – inte minst opinionsexperterna – hade räknat ut Donald Trump manar till eftertanke.
”Det är en läxa för oss att inte ta saker för givet.”

Samtidigt försöker Stefan Löfven att tona ned dramatiken och säger att det inte finns någon anledning att drabbas av panik.
”Vi har under hösten förberett oss för båda utfallen. Vi ville hellre ha Clinton som president, men nu blev det inte så och då har vi förberett oss för det också.”


Statsministern påpekar också att det återstår att se vilken politik Donald Trump kommer att föra som president när krutröken från valrörelsen har lagt sig.
”Det Donald Trump ger uttryck för i sitt segertal är att han vill bygga relationer och kontakter med andra länder, inte fientlighet. Då ska vi ta fasta på det”, säger han.

M-ledaren Anna Kinberg Batra är besviken över att inte Hillary Clinton lyckades infria förväntningarna och bli USA:s första kvinnliga president. Hon var som många andra förvånad över valresultatet.
”Det var en framgång för missnöjet, efter en hatisk och hätsk kampanjperiod. Men nu återstår det att se vad den nya presidenten kan och kommer att göra,”



”Donald Trump har visat upp sig som en kampanjpolitiker och det har gett skäl till oro.”

Finansminister Magdalena Andersson hade på onsdagen svårt att dölja sin besvikelse över valutgången.
”Det är klart att jag som socialdemokrat hade önskat att vi hade sett en annan utveckling.”

Vilka är det största riskerna du ser framför dig?
”Det handlar helt om vilken ekonomisk politik och handelspolitik som Donald Trump väljer att föra när han blir president.”


Det var många som uttryckte sin oro på sociala medier på onsdagen. En av dem var den tidigare utrikesministern Carl Bildt som uppmanade sina följare på Twitter att spänna fast säkerhetsbältet.
”Den europeiska utrikespolitiken står inför mycket krävande månader och år.”


Från DI

Kommentarer

Populära inlägg