Sauditystnad och sekretesskrigande

"TT höll statsministerns saudiresa hemlig i två veckor
När vår statsminister Stefan Löfven förra helgen besökte Saudiarabien, var det en kontroversiell resa. Det handlar om ett land Sverige både har vapenaffärer med och hamnat i skarp konflikt med efter kritik mot den medeltida bestraffningen av en regimkritisk bloggare. En bestraffning som bestod av tusen piskrapp.

När statsministern reser brukar många svenska journalister finnas med för att bevaka och rapportera. Det är viktigt för att påpeka och skriva om även de frågor som kanske inte är guld och gröna skogar.

Men den här gången var det annorlunda. Vi ska idag börja med att berätta om det tjuv- och rackarspel som skedde bakom kulisserna inför statsministerns besök.

Knappt två dygn innan avfärd till kungadömet berättade regeringskansliet om resan. Det var så lite tid att de flesta av sveriges redaktioner inte hann få visum för sina reportrar. Och, vem vet, kanske var det just det som var meningen.

Men, och det är här det blir extra intressant. Det fanns en svensk redaktion som tidigt visste. Tidningarnas telegrambyrå, TT. I två veckor hade de kännedom om resan. De sökte visum, förberedde frågor. Men de gjorde det i tystnad.
Nya regler om sekretess stoppar avslöjandenVi skulle kunna kalla det ett ständigt pågående krig. Kriget mellan offentlighet och sekretess i Sverige. Vi hör ju ofta våra politiker slå sig för bröstet. Stolta över den långtgående insyn i svensk förvaltning som offentlighetsprincipen gett oss medborgare i 250 år. Men samtidigt, steg efter steg, vinner nu sekretessen mark. Och det sker ofta utan någon större diskussion.
Många journalister märker det här. Det påverkar det dagliga arbetet och även det journalistiska resultatet. I oktober, till exempel, blev det klart att det inte längre går att få ta del av identiteten för personer som får en offentlig försvarare i samband med misstanke om brott. En stor förändring för krimjournalistikens möjligheter att granska.   
Vår reporter Fredrik Helgesson har i veckan kollat närmare på det här, ska vi kalla det, tysta kriget.
Utredningen som ska avsluta minst ett decennium utan mediepolitikOm en dryg vecka, på måndag 7 november, presenteras den mest efterlängtade medieutredningen på mycket länge.
Det handlar om den tidigare tidningschefen Anette Novaks medieutredning som ska lägga förslag på vad staten kan göra i ett fullständigt förändrat medielandskap. Miljarder kronor har försvunnit från branschen det senaste decenniet.
Anette Novaks uppgift underlättas inte av att mediepolitiken lyst med sin frånvaro under många år. Lasse Truedson har träffat två personer med insyn i branschen för att ta tempen på förväntningarna och förhoppningarna"

Kommentarer

Populära inlägg